[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ilan Shor a făcut lumină în cazul BEM. Iată declaraţiile sale!
19 Martie

Zvonurile despre furturile, jafurile şi alte crime la Banca de Economii a Moldovei (BNM) au apărut ca ciupercile după ploaie şi s-au multiplicat, inclusiv cu ajutorul unor politicieni şi chiar parlamentari. Declaraţia a fost făcută de omul de afaceri Ilan Shor, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă.

După cum relatează CURENTUL, el a amintit că a exercitat funcţia de preşedinte al Consiliului BEM din aprilie 2014 pînă în 28 noiembrie al aceluiaşi an, „cînd neaşteptat şi într-un mod brutal, activitatea Consiliului BEM a fost întreruptă prin hotărîrea Curţii Supreme de Justiţie, care a decis anularea majorării capitalului social prin emiterea suplimentară de acţiuni din august 2013, lipsind astfel pe unul dintre cei mai mari acţionari de pachetul lui de acţiuni şi readucînd banca în proprietatea statului”.

„În cele 7 luni, cît am fost preşedinte al Consiliului BEM, am creat o strategie de dezvoltare a băncii şi chiar am reuşit să realizăm o parte din scopurile propuse pentru reanimarea instituţiei care, trebuie să subliniez, avea un bagaj enorm de probleme, care se trag încă din anii 90 secolul trecut”, a spus Ilan Shor.

El a amintit că în august 2013, BEM avea un pachet enorm de credite neperformante. „Una din condiţiile cumpărării acţiunilor din emisia suplimentară a fost cesiunea unei părţi importante din aceste credite neperformante de către noii acţionari. Apropo, la acel moment, printre acţionari, a fost şi una dintre companiile mele. Conform condiţiilor, au fost cesionate credite in valoare de 300 mil. lei. La fel, de investitori au fost oferite 50 mil. de dolari ca împrumut subordonat. Nemaivorbind de costul emisiei suplimentare de acţiuni în valoare de 80 mil. lei. Noii acţionari şi-au îndeplinit totalmente obligaţiunile, respectînd termenii indicaţi”, a declarat omul de afaceri.

El a precizat că, în aprilie 2014, cînd a fost numit preşedinte al Consiliului BEM, aproape o jumătate din tot pachetul de credite oferite de bancă constituiau creditele neperformante. „Cînd am analizat dosarele, a fost un adevărat şoc pentru noi. Milioane de euro au fost oferiţi în stînga şi în dreapta, cu gajuri şi garanţii inexistente. În momentul preluării conducerii BEM, ne-am pus scopul să reanimăm banca, ce avea 47% de credite neperformante din pachetul întreg de credite. La momentul întreruperii mandatului meu, pe 28 noiembrie 2014, acest procent a scăzut pînă la 20%! Cei care au cunoştinţe financiare elementare, ştiu cît de importante sînt aceste rezultate pentru banca”, a declarat Ilan Shor.

El a spus un punct important în strategia de dezvoltare a BEM era modernizarea băncii şi în acest sens s-au întreprins mai multe acţiuni importante. „Deja in decembrie 2014 urma să reînnoim echipamentul IT şi sistemele operaţionale pe jumătate. Au fost contractate calculatoare noi şi altă tehnică necesară, bancomatele noi chiar au reuşit să ajungă în ţara, iar acum se prăfuiesc în depozite. Nu am reuşit să le instalam, pentru că totul s-a terminat în ziua de 28 noiembrie 2014”, a menţionat omul de afaceri.

Ilan Shor a atras atenţie asupra faptului că, „din luna decembrie au început să circule zvonuri despre extrageri uriaşe de bani şi chiar furturi de la BEM”. „Aici ţin să clarific lucrurile, pentru că multe din cele spuse şi scrise nu sînt altceva decît minciuni. 90% din creditele oferite de BEM în perioada cît am exercitat funcţia de preşedinte al Consiliului băncii, au fost rambursate. Iar partea rămasă sînt credite profitabile pentru bancă”, a menţionat omul de afaceri.

Referindu-se la ancheta în cazul BEM, el a spus că, împreună cu colegii săi, este „deschis în faţa organelor de anchetă şi să ofere toate informaţiile necesare”. „Mai mult, sîntem cei mai interesaţi în elucidarea cît mai rapidă a situaţiei create şi vom sprijini în toate sensurile acest proces”, a declarat Ilan Shor.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților