„Astfel BNM se asigură că banca este bine gestionată. Clienții Moldinconbank nu trebuie să-și facă griji. Absolut deloc. Banca este stabilă, funcționează bine și așa va fi și în continuare”, a precizat Cioclea.
Precizăm că, comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei l-a desemnat pe viceguvernatorul Aureliu Cincilei în funcţia de preşedinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank după ce a fost instituit „regimul de intervenţie timpurie”.
Totodată, Victor Cibotaru va continua să îndeplinească funcţia de prim-vicepreşedinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank. Consiliul băncii va fi condus, după desemnarea lui oficială, de Giedrius Steponkus, cetăţean al Lituaniei, cu o bogată experienţă în domeniul financiar-bancar şi investiţional. Leonid Talmaci, care a îndeplinit anterior funcţia de preşedinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank, a fost desemnat în funcţia de consilier al preşedintelui Consiliului.
Pe durata intervenţiei timpurii, Banca Nationala a Moldovei va fi consiliată de specialistul american John W. Quill, care a lucrat ca expert principal în sectorul financiar-bancar al Fondului Monetar International, anterior consilier al Băncii Centrale a Irlandei în domeniul evaluării si rezoluţiei instituţiilor financiare, director adjunct al Unităţii de supraveghere specială şi de combatere a fraudei în cadrul Oficiului administrării monetare (Office of the Comtroller of the Currency) al Trezoreriei SUA.
Administrarea temporară a Moldindconbank are loc în cadrul regimului de intervenţie timpurie aplicat ca urmare a concertării unui grup de persoane care a achiziţionat şi deţine o cotă substanţială în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, încălcând astfel prevederile Legii instituţiilor financiare.
Cristina Pendea