Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internaţional a aprobat rezultatele consultărilor din 2014. FMI menţionează că economia Moldovei şi-a revenit puternic de la contracţia cauzată de seceta din 2012, însă activitatea economică în 2014 va fi caracterizată printr-o încetinire semnificativă, reflectând evoluţia moderată a volumului producţiei în agricultură şi în sectoarele conexe, precum şi activitatea economică mai redusă a principalilor parteneri comerciali ai Moldovei, transmite CURENTUL.
Conturile externe s-au îmbunătăţit temporar în 2013, dar se vor deteriora în 2014. Se prognozează creşterea deficitului contului curent până la circa 7,5 la sută din PIB, în urma creşterii mai mici a exporturilor şi a unei scăderi a remitenţelor.
Moldova a realizat succese remarcabile în domeniul consolidării bugetar-fiscale, dar ulterior succesele respective au pierdut din teren. Deficitul bugetar general s-a redus în 2013 până la 1,8 la sută din PIB, comparativ cu 6,3 la sută în 2009, dar, dată fiind modificarea politicilor promovate, se prognozează o creştere a deficitului bugetar până la 2,6 la sută în 2014 şi 4,6 la sută în 2015.
În consecinţă, se prognozează o tendinţă de creştere în continuare, pe termen mediu, a nivelului datoriei publice şi datoriei garantate de stat, care deja a atins 30 la sută din PIB.
Directorii FMI au subliniat că implementarea consecventă a reformelor structurale este crucială pentru stimularea creşterii economice potenţiale şi reducerea sărăciei. Pentru a asigura creşterea productivităţii şi sporirea competitivităţii, atenţie deosebită urmează a fi acordată dezvoltării mediului de afaceri, investiţiilor în infrastructură şi consolidării acţiunilor pentru dezvoltarea resurselor umane.
Elena Mocreac