[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expert-Grup: Rusia a pierdut poziția de lider în favoarea României
7 Aprilie

Expert-Grup a lansat astăzi studiul „Moldova și Rusia: între relații comerciale și dependență economică”, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia, Rusia a pierdut poziția de lider ca destinație a exporturilor moldovenești în 2014, în favoarea României, transmite CURENTUL.

În cadrul cercetării se afirmă că: “Federația Rusă a fost unul dintre principalii parteneri de export ai Republicii Moldova pe parcursul întregii perioade de tranziție. Însă ponderea exporturilor către aceasta a diminuat atât ca rezultat firesc al diversificării partenerilor comerciali pentru o țară care abia și-a căpătat independența, cât și a regulilor neclare de joc în relațiile comerciale față de unii parteneri din partea Federației Ruse. Astfel, Rusia a pierdut poziția de lider ca destinație a exporturilor moldovenești în 2014 în favoarea României. Ponderea exporturilor către Rusia a constituit 18,1% din exporturile totale moldovenești. În același timp, Moldova este un partener minor pentru importurile rusești, cu doar 0,1% din importuri ce provin din țara noastră”.

Experții au declarat că  exporturile locale către Federația Rusă au constituit 12% din exporturile totale locale în 2014 și în acest caz Rusia a pierdut poziția de lider în 2012.

“În 2014 exporturile către Rusia au scăzut considerabil ca urmare a doi factori importanți: (i) sancțiunile din partea Rusiei, și anume introducerea tarifelor de import și interdicțiilor de import pentru câteva produse moldovenești ce au urmat după semnarea Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Moldova și instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv cu aceasta și (ii) scăderea cererii din partea Rusiei din cauza situației economice mai dificile și a crizei economice care se abate asupra sa. În prezent există suficiente motive să ne așteptăm și în continuare la o perioadă de incertitudine în relațiile comerciale cu Rusia”, se menționează în studiul prezentat.

Totodată, specialiștii afirmă că pentru majoritatea claselor de mărfuri exportate din RM “nu a existat o contrabalanță suficientă din partea statelor UE, dar și altor țări care să acopere reducerea exporturilor către Rusia din câteva motive: (i) anul 2014 a fost un an mai dificil economic pentru mai  multe state parteneri comerciali și exporturile către aceștia au scăzut din cauza cererii mai modeste; (ii) diversificarea piețelor de export nu este un lucru simplu atunci când cererea pentru unele produse moldovenești practic lipsește în unele state europene din cauza competitivității joase a acestora sau existenței altor bariere de import netarifare”.

Studiul mai relevă că exporturile agricole spre Rusia reprezintă doar 3,7% din totalul producției agricole și doar câteva sectoare expuse puternic la exporturile către Rusia au o pondere însemnată în PIB și anume ”producția de aparatură și instrumente medicale de precizie optice”, ”fabricarea produselor textile” și ”fabricarea de mașini și echipamente”.

Experții au constat că expunerea economiei moldovenești către Rusia a scăzut în ultimii ani, iar industriile mai vulnerabile nu sunt din cele mai productive sau cu pondere semnificativă în PIB.

“În același timp Federația Rusă este și un partener de import important pentru Republica Moldova cu 13,5% din importurile totale ale Republicii Moldova. Dar ponderea înaltă se datorează în primul rând dependenței puternice de gazul rusesc care reprezintă 65% din importurile din Federația Rusă”, se notează în studiul efectuat de Expert-Grup.

Experții au comunicat și unele recomandări: scopul nu e scăderea exportului către Rusia, ci creșterea către orice altă destinație; Guvernul ar trebui să informeze producătorii de situația existentă și împreună să formuleze anumite planuri; Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb să fie implementat și respectat, chiar dacă presupune realizarea de reforme și alte costuri; etc.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților