Trei vinării din Republica Moldova ar putea fi incluse pe lista Patrimoniului UNESCO. Este vorba de Combinatul de Vinuri „Cricova”, „Mileștii Mici” și „Pivnițele Brănești”, transmite CURENTUL.
Solicitat de către reporterul nostru, Georghe Postică, viceministrul Culturii, a menționat că proiectul care include cele trei vinării poartă denumirea de „Peisajul Vinicol Suberan” din Republica Moldova.
„Înscrierea în Patrimoniul Mondial este un proces care durează de la 2-4 ani şi s-ar putea extinde și pînă la 10 ani chiar. Trebuie să se țină cont de managementul viitorului obiect de patrimoniu, sunt o serie întreagă de documente, trebuie elaborate planuri de dezvoltare, planuri de management, planuri de protejare, apoi trebuie să primim aprobare de la UNESCO. De aceea, trebuie să se angajeze experți speciali, care să se ocupe de colectarea acestui parcurs”, a accentuat viceministrul.
Reiterăm că primul monument cultural din R. Moldova, care ar putea fi inclus pe lista UNESCO este Orheiul Vechi. Dosarul a fost depus în septembrie 2015, iar decizia finală dacă acesta se va clasa sau nu pe listă va fi luată în iulie anul 2017.
Conform Wikipedia, Combinatul de vinuri “Cricova” SA din Moldova a fost fondat în anul 1952, reprezentând un complex subteran unic, cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense și în special pentru vinurile sale excelente. Un ținut cu multiple podgorii și cu soare din belșug. Anume aici începe istoria perlelor vinificației moldave, în zona centrală a Moldovei, zona Codrilor. Combinatul de Vinuri este situat la 11 km de capitala Chișinău. I s-a decernat cea mai înaltă distincție de stat Ordinul Republicii, Combinatul de vinuri Cricova fiind unica întreprindere vinicolă care deține acest premiu.
„Combinatul de vinuri de calitate Mileștii Mici ÎS” (abreviat CVC Mileștii Mici) este un producător de vin din Republica Moldova. Vinăria este cunoscută mai ales pentru cele peste 50 km de galerii subterane, transformate în depozite vinicole în localitatea omonimă, situată la 30 km sud de Chișinău. În septembrie 2002 CVC Mileștii Mici a desfășurat prezentarea vinurilor sale de colecție la Strasbourg în incintă Adunării Generale Parlamentare a Consiliului European. La prezentare participând peste 500 de parlamentari europeni, care au dat o apreciere înaltă calității vinurilor de Mileștii Mici.
Beciurile din Brănești sunt situate intr-o zona frumoasă de padure, în coasta Orheiului Vechi. Se întind pe o distanta de 58 km la o adincime de 60 m sub pamint si au o suprafata de 75 ha. Pivnitele din Branesti dispun de 2 sali de degustare cu o arhitectura impresionanta, una dintre ele se afla chiar în mediul subteran. Acestea sunt lucrate în lemn și metal și reproduc imagini legate de cultivarea viței de vie și de producere a vinului.
Anastasia Borta