Producția de miere de salcîm din Republica Moldova s-a micşorat anul acesta cu 50%, cauza principală fiind condițiile climaterice nefavorabile, informează CURENTUL.
Solicitată de către reporterul nostru, Valentina Cebotari, vicepreședinta Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova a menționat că ploile abundente din acest an au redus producția mierii, în special a celei din salcîm.
“Acum trebuie să se înceapă extracția de miere de tei. În luna mai nu prea am avut mari extracții de miere de salcîm din cauza temperaturilor și a variațiilor acestora, dar și a ploilor abundente. Respectiv prețul s-a majorat, dacă anul trecut o găseam cu 80 de lei kg anul acesta costă de la 100-110 lei”, a spus ea.
Aceasta a mai adăugat că o bună parte din mierea produsă în Moldova este destinată exportului, în proporție de 80% .
“Cea mai solicitată este mierea de salcîm, dacă nu se produce aceasta practic celelalte nici nu sunt întrebate. Dat fiind faptul că ea nu se cristalizează, are o culoare așa mai transparentă, mai fină, mai rafinată, poate că nu este cea mai bogată în vitamine și minerale, dar este solicitată de mulți. 80% din mierea produsă în Moldova este practic exportată”, a mai adăugat ea.
În anul 2015 s-a produs aproximativ 3000 de tone de miere. Anul acesta producţia a scăzut, iar cantitatea produsă în anul 2016 urmează a fi calculată la sfîrșitul lunii august – începutul lui septembrie.
În Moldova se produc următoarele sortimente de miere: miere de salcîm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.
Anastasia Borta