[ X ]
[ X ]
[ X ]
Evaziune fiscală în valoare de peste 3 milioane de lei. Află detalii!
27 Martie

Procuratura Generală anunţă despre condamnarea unei întreprinderi private din capitală de comiterea evaziunii fiscale, care a condus la neachitarea impozitelor în bugetul de stat în proporţii deosebit de mari, în valoare de 3 245 501 lei, transmite CURENTUL.

Potrivit rezultatelor investigaţiilor efectuate de procurori, respectiva întreprindere, care de mai bine de un an nu desfăşura activitate economică din lipsa finanţelor, personalului şi altor factori obiectivi, a încheiat mai multe contracte fictive cu firme bine cunoscute pe piaţa internă.

Contractele vizau livrarea unor mărfuri, prestarea serviciilor nespecifice genului practicat de activitate şi pe care fizic nu le puteau realiza, avînd drept scop legalizarea provenienţei unor mărfuri obţinute în mod ilegal de contraagenţii economici (contrabandă, în lipsa documentelor de provenienţă etc.), beneficierea de deduceri în scopuri fiscale, precum şi neachitarea impozitelor şi taxelor la bugetul de stat. În cadrul dezbaterilor judecătoreşti, reprezentantul persoanei juridice a recunoscut integral vina în săvîrşirea infracţiunii incriminate, declarînd că întreprinderea pe care o reprezintă la momentul semnării acestor contracte fictive, era complet falimentară şi respectiv nu a avut posibilitate reală de a livra careva mărfuri sau presta servicii.

Recent, prin sentinţa Judecătoriei sect. Rîşcani, mun. Chişinău, respectivul agent economic a fost recunoscut vinovat de comiterea evaziunii fiscale în proporţii deosebit de mari, fiind condamnat la pedeapsa penală – amendă în sumă de 80 000 lei, cu lichidarea persoanei juridice vinovate. Decizia este cu drept de atac la Curtea de Apel Chişinău.

În cursul anului trecut, procurorii au dispus începerea urmăririi penale în 443 de dosare pentru evaziune fiscală. Datele statistice prezentate de procuraturile teritoriale şi subdiviziunile Procuraturii Generale, relevă faptul că din numărul total al cauzelor penale intentate în baza art.244 Cod penal – evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, 45 – au fost expediate pentru examinare în instanţele de judecată (anul 2013 – 20 cauze penale). Prejudiciul cauzat prin comiterea acestor infracţiuni a fost estimat de procurori la circa 22 milioane lei, iar în 23 cazuri au fost pronunţate sentinţe de condamnare a persoanelor juridice şi fizice.

În total, în cursul anului 2014, procurorii au efectuat urmărirea penală în 815 dosare de acest gen, iar la finele anului trecut, în gestiune au rămas 494 cauze penale, inclusiv pornite în anii precedenţi. Procuratura în permanenţă monitorizează şi depune eforturi sporite pentru combaterea acestui tip de încălcări.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților