În următorii patru ani, volumul asistenței financiare acordată de Elveția Republicii Moldova s-a dublat, constituind 46 milioane euro, față de 24 milioane de euro, investiție făcută în proiectele moldo-elvețiene în perioada 2010-2013, trasmite CURENTUL.
Potrivit Strategiei de cooperare 2014-2017, lansată astăzi de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), ocrotirea sănătății și asigurarea cu apă potabilă sunt domeniile prioritare de cooperare între Elveția și Republica Moldova și pentru anii 2014-2017.
”Această Strategie este o mărturie a angajamentului Elveției de a sprijini Republica Moldova pe termen lung. Prin ea, încercăm să asigurăm mai multă stabilitate și continuitate”, a spus Christian Schoenenberger, ambasadorul Elveției pentru Republica Moldova și Ucraina.
Potrivit noii Strategii, Guvernul Elveției va sprijini în continuare reformele din domeniul sănătății, axându-se pe dezvoltarea serviciului regionalizat de asistență pediatrică de urgență și a centrelor de sănătate prietenoase tinerilor, create în întreaga republică.
Totodată, își va extinde sprijinul în două arii noi, prioritare pentru sistemul de sănătate a Republicii Moldova, și anume: prevenirea maladiilor netransmisibile și integrarea serviciilor de sănătate mintală în asistența medicală primară.
”Colaborarea între Moldova și Elveția a fost foarte importantă în ultimii 10 ani. În urma regionalizării serviciilor în neonatologie și dezvoltării serviciului pediatric de urgență, mortalitatea infantilă a scăzut, iar cea maternă se menține stabilă, acești indicatori fiind foarte importanți pentru țara noastră. Această contribuție a Guvernului Elveției este recunoscută și apreciată în Moldova”, a menţionat ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi.
Începând cu 2014, va fi finanțată construcţia sistemelor descentralizate de aprovizionare cu apă potabilă și instalații sanitare ecologice în toată ţara. De asemenea, noua strategie relevă un alt domeniu de mare interes pentru Republica Moldova, și anume valorificarea potențialului pe care o are fenomenul migrației pentru dezvoltarea economică și socială a țării.
Adrian Platon