[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ele ne duc faima peste hotarele ţării. Află detalii!
15 Iunie

Moldova este renumită pentru vinurile sale de calitate înaltă, iar denumirile unor întreprinderi şi brand-urile acestora ne fac să ne simţim mîndri pentru ţara noastră. Mai jos vă propunem să cunoaşteţi mai multe despre anumite vinării de succes din R. Moldova, dar şi despre unii producători de divin.

1. Vinăria Asconi este o companie producătoare de produse vinicole din Republica Moldova. Compania deține circa 400 ha viță de vie situate in preajma satului Geamăna, Anenii Noi. Soiurile cultivate sunt: Merlot, Cabernet-Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay și Muscat Ottonel.

2. Bostavan (parte din Bostavan Wineries Group) este un producător de vin din Republica Moldova fondat în 2002. Bostavan Wineries Group deține în componența sa 4 subcompanii: Purcari – producerea vinurilor de clasă premium, recunoscute la nivel mondial pentru vinurile Roșu și Negru de Purcari; Bostavan – vinărie cu 600 ha podgorii în microzonele Onești, Hîncești și Etulia (Găgăuzia), specializată în producerea vinurilor din segmentul de prețuri medii și mari; Crama Ceptura – vinărie situată în zona Prahovei, România; și Bardar – producerea de brandy.

3. Buchetul Moldovei este un cunoscut brand de vinuri aromate de înaltă calitate, produse de fabrica omonimă (S.A. „Buchetul Moldovei”) din orașul Dubăsari.

4. Combinatul de vinuri Cricova a fost fondat în anul 1952, reprezentând un complex subteran unic, cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense și în special pentru vinurile sale excelente. Din 28 august 2003 a fost declarat prin lege obiect al patrimoniului cultural – național al Republicii Moldova. Cultivă soiuri de viță de vie ca: Muscat, Pinot Noir,Cabernet Sauvignon și Merlot, Rkațiteli și Aligote. În asortiment intră: Spumant clasic de colecție „Grand Vintage”, brut alb, Gama exclusivă de spumante „Cricova Cuvée Prestige”, Gama exclusivă de vinuri „Cricova Prestige Collection”.

5. Combinatul de vinuri de calitate Mileștii Mici este un producător de vin din Republica Moldova. Vinăria este cunoscută mai ales pentru cele peste 50 km de galerii subterane, transformate în depozite vinicole în localitatea omonimă.

6. Vinăria Mimi a fost fondată de politicianului Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei. Vinăria Mimi se află și astăzi în localitatea Bulboaca. Vinurile de clasă premium Mimi, în special Cabernet Sauvignon 2012, au fost premiate la diverse concursuri internaționale în Bruxelles, București și Viena. Aceste vinuri ies în evidență prin buchetul lor bogat şi gustul cu arome florale.

7. Vinăria Et Cetera a fost fondată de doi frați, Igor și Alexandru Luchianov. Aceasta produce atât soiuri de renume precum: Cabernet Sauvignon, Merlot, Traminer și Chardonnay, cât și soiuri locale precum: Feteasca Neagră, Feteasca Albă, Feteasca Regală și Rara Neagră.

8. Vinăria Poiana se află în satul Ulmu, la poalele codrilor. Vinificatorii de la Poiana se mândresc cu faptul că vinurile lor sunt în totalitate naturale, iar strugurii au fost crescuți fără pesticide și îngrășăminte naturale.

9. Vinăria Sălcuța. Pe lângă vinuri clasice precum Cabernet Sauvignon și Chardonnay, Vinăria din Sălcuța produce și Tămâioasa de Sălcuţa, care se bucură de succes pe piața locală. Zona viticolă în care se găsesc podgoriile este considerată, pe bună dreptate, cea mai favorabilă pentru vinificaţie din Moldova. Componenţa unică a solului, clima blândă, influența Mării Negre, creează condiţii ideale pentru maturizarea strugurilor, asigurând un echilibru perfect între cantitatea de zahăr acumulată şi aciditate.

10. Château Vartely este un producător de vinuri de înaltă calitate din cele mai bune specii europene de struguri, cultivate în zonele centrale şi sudice ale ţării. Speciile europene clasice de viţă-de-vie sunt cultivate aici cu succes si oferă în fiecare an o recoltă valoroasă de vinuri: Roşii seci – Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay, Traminer, Sauvignon, Feteasca.

11. Vinăria din Cojușna, cunoscută și ca Migdal-P, este amplasată în centrul Moldovei, regiunea vinicolă Codru, la doar 15 km de Chişinău. Vinăria dispune de o fabrică modernă de producere a vinurilor şi divinurilor, dar şi de un complex turistic în stilul Chateaul-ui francez ce include 4 săli de degustare, beciuri de păstrare şi maturare a vinurilor, dar şi o galerie a vinurilor de colecţie.

12. Vinăria Nobilă. Acumulând experienţa din Statele Unite, tânărului Oleg Boboc i-a apărut dorinţa de a planta propria vie și de a produce un vin nobil acasă, unde e cel mai roditor pământ și cel mai blând soare. De aici a și apărut, de fapt, denumirea întreprinderii – Vinăria Nobilă.

13. Teritoriul pe care sunt situate viile Mezalimpe a aparţinut cândva comerciantului baronul Dombrov. Vinul pe care îl producea era cunoscut în împrejurimi pentru calităţile sale gustative deosebite. Amplasarea viilor este și ea una deosebită. Pe de o parte se află sistemul de lacuri, ce se întinde până la Marea Neagră, iar pe de altă parte, în apropiere se află o pădure, iar mai jos, printr-o câmpie pitorească, curge Nistrul.

14. Compania Pivnițele Brănești este unul din cei mai mari exportatori de vinuri din ţara noastră. Ceea ce o deosebeşte de alte întreprinderi este faptul că conducerea acesteia, de la începutul activităţii sale, a pus accentul pe diversificarea pieţelor de desfacere şi pe calitatea vinului produs. În prezent, întreprinderea exportă produsele sale în zeci de ţări ale lumii.

15. Barza Albă este una din cele mai mari companii producătoare de divin și brandy din Republica Moldova. Cele mai recunoscute divinuri sunt: „Belîi Aist”, „Bălți”, „Speranța”, „Bucuria”, „Codru”, „Dragoș Voievod”.

16. Călărași Divin este una din cele mai vechi și importante companii vinicole din Republica Moldova. Aceasta s-a dezvoltat pe baza unei distilării construite la Călărași în anul 1896. Compania este specializată mai cu seamă în producerea băuturilor alcoolice tari viticole, preponderent coniacuri/divinuri.

17. KVINT este o companie producătoare de coniacuri, vinuri și vodcă din Tiraspol. Compania aparține conglomeratului Sheriff. Întreprinderea mai deține o sucursală de producere a alcoolului spirtos din fructe și a vinurilor amestecate în localitatea Doibani, raionul Dubăsari.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților