Mai multe vinării din Republica Moldova au falimentat, alte au fuzionat ori s-au reorganizat în urma embargourilor impuse de Federaţia Rusă la importul vinurilor moldoveneşti. Despre aceasta s-a vorbit la masa rotundă cu tema „Situația financiar-creditară a sectorului vitivinicol. Impactul impunerii restricțiilor asupra importului vinurilor în Federația Rusă”, transmite CURENTUL.
„Al doilea embargou pune presiune. Unele vinării au falimentat, altele au fuzionat. Numărul vinificatorilor a scăzut. Anul 2013 arată mai rău decît 2005. Vinificatorii întîrzie cu un an faţă de furnizorii lor”, se spune într-un raport la acest subiect.
De asemenea, conform vinificatorilor, în timpul dintre cele două embargouri, vinăriile din Republica Moldova nu au reuşit să se recupereze. „Vinăriile au fost singure în faţa cu băncilor, furnizorilor şi clienţilor. Vinificatorii au început să investească banii proprii, deoarece nu aveau acces la creditare. Fluxul din investiţii este foarte anemic”, au adăugat aceştia.
În context, aceştia au venit cu o serie de recomandări pentru redresarea situaţiei din domeniu.
Printre acestea se numără: crearea unui fond pentru restructurarea creditelor vinificatorilor obţinute de la băncile comerciale locale; instituirea unui fond de compensare a pierderilor vinificatorilor de pe urma instituirii embargoului rusesc; crearea Agenţiei pentru Garantarea Exporturilor; subvenţionarea dobînzilor la creditele accesate de vinificatori; subvenţionarea investiţiilor efectuate de vinificatori în infrastructură; subvenţionarea vînzărilor de vin în sticlă, în alte direcţii decît statele CSI.
De asemenea, vinificatorii propun promovarea responsabilă a consumului de vin autohton pe piaţa interna şi abolirea restricţiilor legate de publicitatea acestuia.
Adrian Platon