[ X ]
Dulceaţa din petale de trandafir şi Nimorinka de caise, produse ale patrimoniului cultural naţional
24 Septembrie

La data de 18 septembrie curent, AGEPI a participat la o masă rotundă cu tema „Înregistrarea produselor culinare din Republica Moldova ca indicaţii geografice protejate – realităţi şi perspective”, organizată de către Mişcarea Ecologistă din Republica Moldova, transmite CURENTUL.

Evenimentul a mai reunit reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, producători autohtoni, dar şi expertul internaţional, Wojtek Szpocinski, director Fundaţia de Dezvoltare a Politicilor din Polonia.

În cadrul evenimentului au fost discutate subiecte ce ţin de dezvoltarea sistemului indicaţiilor geografice în Republica Moldova, în contextul interesului manifestat de către producători pentru valorificarea produselor sale regionale specifice prin accesarea acestui sistem specific de calitate.

Expertul internaţional, Wojtek Szpocinski, a precizat că Republica Moldova nu are experienţă necesară la capitolul înregistrării produselor culinare cu indicaţii geografice protejate şi a venit cu o succintă prezentare a experienţei poloneze în acest sens. Totodată, expertul a semnalat că producătorii din Republica Moldova interesaţi de accesarea sistemului indicaţiilor geografice ar trebui ajutaţi şi stimulaţi de către autorităţile de resort, dat fiind faptul că este dificil să fii primul.

Reprezentanţii Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, ai Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova şi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au confirmat că este necesar de realizat o serie de acţiuni menite să faciliteze accesarea sistemului indicaţiilor geografice de către producătorii autohtoni. Totodată, specialiştii AGEPI au oferit consultaţii despre procedura de înregistrare a produselor cu indicaţii geografice protejate şi beneficiile acestora.

Precizăm că, Mişcarea Ecologistă, cu ajutorul Ministerului de Afaceri Externe al Poloniei, în cadrul programului Polish Aid, încearcă să dezvolte şi să promoveze turismul rural, elaborînd nişte trasee turistice culinare. Primele două rute de acest gen, destinate cicliştilor profesionişti şi amatori, au fost lansate la 19 septembrie curent în raionul Călăraşi. Pe traseele stabilite, turiştii pot face popas la mănăstiri, muzee, centre de meşteşugărit, dar şi să guste din bucatele specifice zonei.

Trasele turistice culinare fac parte din proiectul „Rute culinare în Republica Moldova – înregistrarea şi promovarea produselor culinare tradiţionale din raionul Călăraşi”, care are ca scop dezvoltarea zonei rurale Călăraşi. În cadrul proiectului, două produse din Republica Moldova au fost identificate pentru a fi recunoscute ca produse cu indicaţii geografice protejate. Este vorba de „dulceaţa din petale de trandafir de Călăraşi” şi de „rachiul de caise de Nimoreni”, produse care fac parte din patrimoniul cultural naţional şi pot reprezenta gastronomia specifică zonei de centru a Moldovei.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților