La Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) au fost depuse 2 cereri noi de înregistrare a unor indicaţii geografice (IG). Este vorba de IG Dulceaţa din petale de trandafir de Călăraşi şi de IG Rachiul de caise de Nimoreni, transmite CURENTUL.
Caietele de sarcini ale acestor două produse au fost omologate în luna decembrie de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Astfel, grupurile de producători au inițiat procedura de înregistrare propriu-zisă a denumirilor la AGEPI.
Indicațiile geografice și denumirile de origine sunt obiecte de proprietate intelectuală. Ele au un important rol social și economic și reprezintă instrumente valoroase de marketing pe larg utilizate de mai multe țări ale lumii.
Scopul protejării denumirilor de origine și indicațiilor geografice este de a asigura obținerea de către producători a unui profit echitabil pentru produse cu calitățile și caracteristicile deosebite datorate originii geografice. Totodată, produsele care beneficiază de indicație geografică sau denumire de origine protejate au un important rol economic, deoarece furnizează informații privind caracteristicile specifice legate de originea geografică, contribuind astfel la promovarea regiunii din care provin.
În acest moment, în Republica Moldova sunt înregistrate două denumiri de origine: Ciumai şi Romaneşti, şi patru indicaţii geografice: Divin, Codru, Ştefan Vodă şi Valul lui Traian.