[ X ]
(DOC) Rezultatele activităţii ISSPA pe parcursul trimestrului I 2014
20 Mai
foto: prime.md

Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Producției Alcoolice (ISSPA) pe parcursul trimestrului I 2014 a efectuat 33 controale planificate asupra agenților economici deținători de licențe în domeniul fabricării și comercializării a producției alcoolice și, respectiv, înregistrați în Registrul vitivinicol al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), inclusiv: 21 întreprinderi producătoare și 12 depozite specializate, transmite CURENTUL.

Potrivit raportului, în urma controalelor nominalizate: au fost emise 25 prescripții de înlăturare a încălcărilor cu elaborarea planurilor de măsuri și stabilirea termenilor de înlăturare.

A fost sesizată Camera de Licențiere în privința la o întreprindere privind retragerea licenței de depozit SRL ”Rod- Dor” – temei: pe adresa indicată în licență depozitul nu activează ( contractul de locațiune situat pe adresa dată a fost reziliat, dar alt depozit pentru desfășurarea activității nu deține). Ca răspuns, prin scr. nr. 01/275 din 12.02.2014, Camera de Licențiere a suspendat licența de activitate.

La fel, a fost sesizată Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC) privind verificarea metrologică a vaselor de păstrare la agentul economic ÎI ” Gogu Ilie” .

Totodată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) – privind certificatele de inofensivitatea la struguri prelucrați al agentului economic ” GCC- Service” SRL; Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) privind 1 agent economic ( Global Spirit” SRL): comercializarea producției alcoolice tare cu încălcarea art. 6 alin. (4) al Legii nr. 1100/ 2000 ( fără dop cu dispersie); 1 agent economic a reziliat înscrierea din Registrul vitivinicol: SRL ” EtCetera”.

De menționat, pentru îndeplinirea prevederilor art. 13 alin. (3) lit. e). al Legii 1100/ 2000 ISSPA a inspectat 6 întreprinderi care solicită prima dată licență pentru eliberarea notificării despre deținerea capacităților minime de producere. În urma inspecției au fost eliberate 6 notificări către Camera de Licențiere.

Conform art. 18 alin. (3) al Legii 1100-XIV din 30.06.2000, comisia mixtă pentru sigilarea utilajului la fabricarea alcoolului etilic și a băuturilor alcoolice tari (ISSPA, APC, IFPS) s-a deplasat la 6 agenții economice cu întocmirea proceselor – verbale de sigilare a utilajului principal.

S-au elibera 5 certificate de înregistrare a utilajului pentru producerea distilatului de vin ( ”Colusvin” SRL, ” Nis-Struguraș” SRL, ” Podgoria- Vin”; SA ” Milești- Vin ”, ” Univers- Vin” SRL).

Iar pentru îndeplinirea Ordinului MAIA nr. 77 din 21.04.2010 ” Cu privire la organizarea gestionării mărcilor produselor alcoolice – proprietatea satului ” ISSPA în perioada I trimestru 2014 a constat că unele întreprinderi ( SRL ” Fabrica de vin Zîmbreni”, SRL ” Vinăria Căinari”. SRL ” Strășeni Vin”) utilizează mărcile proprietate a statului fără a încheia cu MAIA contractul de licență pentru dreptul de folosire a mărcilor proprietatea statului.

În urma controalelor agenților economici le-au fost înaintate prescripții,  cu termeni restrînși de înlăturare a obiecțiilor.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților