[ X ]
[ X ]
(DOC) Publicarea informaţiei despre fondatorii companiilor din RM, blocată de o instituţie de stat
22 Mai

Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) blochează publicarea informaţiei despre fondatorii companiilor din Republica Moldova. Potrivit unei scrisori adresată Consiliul Economic al Prim-ministrului Republicii Moldova, CNPDCP spune că nu susţine intenţia publicării datelor cu caracter personal ce vizează fondatorii unităţilor de drept – persoane fizice, transmite CURENTUL.

CNPDCP spune că publicarea acestor date contravine Legii privind protecţia datelor cu caracter personal.

„Ipotetic în cazul în care sunt făcute publice toate categoriile de date cu caracter personal ce vizează fondatorii unităţilor de drept – persoane fizice, nu este clar cum se va asigura respectarea principiilor de Legea privind protecţia datelor cu caracter personal în cazurile în care persoana fizică nu mai deţine calitatea de fondator al unităţii de drept, precum şi cine va avea obligaţia să le şteargă din toate sursele publice în internet şi va purta răspundere pentru omisiunea de a respecta aceste prevederi”, se spune în document.

De cealaltă parte, Dumitru Alaiba, șeful Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului Republicii Moldova, susţine că ani la rînd informaţia dată a fost deschisă, însă doar contra plată.

„Faptul că ani la rînd informaţia asta era deschisă, însa contra plată şi Centrul nu s-a autosesizat iar acum, că vrem să o facem deschisă şi fără plată ea automat devine date cu caracter personal, este pur si simplu ridicol. Legea parcă e aceeaşi ca şi la alţii. Nu sunt motive să umblăm la legislaţie. Mă irită când cu o chestie tehnică, care poate fi începută și dusă la capăt în trei zile, facem ping-pong 3 luni. Și mi-e rușine. Sincer”, a conchis Alaiba.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților