Exportul produselor agroalimentare moldoveneşti în primul semestru 2014 are o valoare de 517,1 mil USD, ceea ce reprezintă o creștere cu 84,2 mil. USD sau 19,5%, transmite CURENTUL cu referire la un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Această creștere este determinată de majorările în exportul de cereale de 4,5 ori. Astfel, grîul s-a exportat în cantitate de 55 mii tone, cu valoarea 12,6 mil. USD, creșterea reprezintă 57%; porumb – valoarea exportată a sporit de 8 ori, cantitatea exportată este de 300 mii tone cu valoarea de 62,2 mil. USD); ulei de floarea soarelui – valoarea exportată a sporit de 3,6 ori (60 mii tone, 52,4 mil. USD), cantitatea exportată de zahăr s-a dublat și are o valoare de 24,5 mil. USD.
În structura exportului cea mai semnificativă diminuare se înregistrează la categoria băuturi alcoolice, fără alcool și oțeturi a cărei valoarea a scăzut cu 32,6% sau 43 mil. USD.
Vinul a fost exportat într-o cantitate de 4,8 mil. dal și 50,6 mil. USD, diminuîndu-se cu 37,4%, în principal, ca urmare a interdicțiilor impuse de Rusia (-22 mil. USD). De asemenea, a scăzut exportul de distilate de vin cu 43% ( în Rusia a scăzut cu 6,7 mil. USD, Ucraina – 9,0 mil. USD).
Adrian Platon