[ X ]
[ X ]
[ X ]
DOC// Asiguratorii moldoveni au vîndut poliţe Carte Verde de 130 milioane lei în 2016
12 August

Circa 123 de mii de poliţe Carte Verde au fost vîndute de companiile de asigurări din Moldova, în primele şase luni ale anului curent, sau echivalentul unei creşteri de 11% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, arată datele prezentate de Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA) solicitate de portalul specializat www.xprimm.md.

Astfel, asiguratorii moldoveni au vîndut poliţe Carte Verde de 130 milioane lei şi au plătit daune de 46 milioane lei în primele 6 luni.

Cele mai multe poliţe Carte Verde au fost emise de catre MOLDASIG, urmată de ALLIANCE Group, DONARIS VIG, KLASSIKA Asigurări şi GRAWE CARAT Asigurări.

Totodată, în primele şase luni ale acestui an, volumul daunelor plătite de asiguratorii autorizaţi să vîndă poliţe Carte Verde s-a dublat faţă de perioada similară din anul precedent, ajungînd la 46 milioane de lei moldoveneşti. Astfel, primul loc în topul primelor cinci companii care au plătit cele mai multe daune revine ASITO, urmată de MOLDASIG, DONARIS VIG, ALLIANCE Group şi KLASSIKA Asigurări.

Prima medie pe Carte Verde scade cu 5%

Deşi volumul primelor brute subscrise de asiguratorii care au vîndut Carte Verde s-a majorat cu 6%, pînă la 130 milioane lei, valoarea primei medii a scăzut cu circa 5% (1.064 de lei), mai arată datele BNAA.

Potrivit legislaţiei în vigoare, prima de bază pentru asigurările Carte Verde este stabilită de către autoritatea de supraveghere (CNPF). La începutul acestui an, prima de bază şi coeficienţii care se aplică la calcularea tarifului pentru poliţa Carte Verde au fost modificaţi, astfel că prima de bază pentru zona 2 (Belarus, Ucraina şi Federaţia Rusă) a fost majorată (+26), iar pentru celelalte zone a fost redusă. Astfel, a fost redusă cu 36% pentru zona 1 (cu valabilitate în Ucraina şi Belarus) şi cu 5,5% pentru zona 3 (cu valabilitate în toate ţările sistemului Carte Verde).

În Moldova sunt autorizate să vîndă poliţe Carte Verde următoarele companii: ACORD Grup, ASITO, DONARIS VIG, GRAWE CARAT Asigurări, MOLDASIG, MOLDCARGO, MOLDOVA-ASTROVAZ, KLASSIKA Asigurări, ALLIANCE Insurance Group (fosta VICTORIA Asigurări) şi ASTERRA Grup.

tabel_md2_8august2016 tabel_md3_8august2016 tabel_stire_md_8august2016

Sursa: www.xprimm.md

Inapoi la arhiva noutaților