[ X ]
[ X ]
[ X ]
Creşte preţul la zahăr. Iată cu cît!
3 Februarie

În ultimele luni preţurile la zahăr pe piaţa moldovenească au fost în continuă scădere. Potrivit Biroului Naţional de Statistică în decembrie 2014 preţul zahărului a scăzut cu încă 1,4%, iar în total anul trecut zahărul s-a ieftinit cu circa 12%, scrie mold-street.com.

O asemenea evoluţie s-a datorat atât recoltei bogate de sfeclă şi producţiei record de zahăr, cât şi conjuncturii externe. Or, din luna august producătorii din Moldova nu mai pot exporta zahăr în Rusia, ca urmare a introducerii unor taxe exorbitante de autorităţile de la Moscova.

Deprecierea leului loveşte în producători

Se pare că era zahărului ieftin s-a sfârşit. De luni, 2 februarie, compania Moldova-Zahăr din Cupcini a majorat cu circa 5% preţul angro: de la 8,20 lei la 8,60 lei kilogramul. Creşterea preţurilor angros va duce şi la scumpirea zahărului vândut în retail.

Specialiştii spun că de vină este deprecierea leului, care duce la scumpirea mai multor substanţe folosite în procesul de producţie a zahărului. În plus preţul de vânzare a ajuns să fie mai mic decât preţul de cost al zahărului.

„Avem strategia noastră şi am calculat că acesta este preţul adecvat”, a explicat Sergiu Manoli, manager pe vânzări la Moldova-Zăhăr.

Un alt factor este conjunctura externă nefavoravilă. Ca urmare a scăderii preţului la petrol, a scăzut cererea de materie primă (trestie de zahăr) pentru producerea de bioetanol. În consecinţă pe piaţa internaţională a apărut un surplus de circa două milioane de tone de zahăr. În plus anul trecut piaţa UE a fost inaccesibilă pentru producătorii din Moldova, datorită unor importuri masive de zahăr din trestie prin România.

Al treilea factor este de origine fiscală. Producătorii nu pot vinde zăhărul sub preţul de cost. Codul fiscal prevede sancţiuni drastice: plata unei taxe de 20% din valoarea mărfii. În consecinţă producătorii au ajuns între ciocan şi nicovală.

În dolari zahărul este de două ori mai ieftin ca în ianuarie 2014

În prezent în pieţele agricole şi în reţelele de supermarketuri un kilogram de zahăr costă 10,0-11,0 de lei, iar la bazele angro ceva mai mult de nouă lei, adică sunt mult mai joase decât la mijlocul anului trecut. Astfel în luna iunie 2014 preţul mediu pentru zahărul moldovenesc la pieţele din Chişinău urcase la 13,50 lei kilogramul, iar în reţelele de magazine ajungea la 16,0 lei.

Calculate în dolari preţurile au scăzut mai semnificativ şi dacă în ianuarie 2014 un kilogram de zahăr în reţelele de magazine ajungea la un dolar, apoi în prezent are un cost de 0,5-0,6 dolari.

În octombrie 2014 producătorii de zahăr admiteau că preţurile ar mai putea să scadă. „În 2014 producţia de zahăr ar putea constitui circa 170.000 de tone, acesta fiind cel mai înalt indice din toată istoria industriei zahărului din Republica Moldova. Supraproducţia, împreună cu stocurile de circa 20.000 din depozitele fabricilor de zahăr, pot crea probleme majore producătorilor pentru că în lipsa unor pieţe de desfacere, preţul va scădea semnificativ”, susţinea directorul executiv al Uniunii Producătorilor de Zahăr (UPZM), Raisa Bejan.

Conform datelor Camerei de Licenţiere în anul 2014 cota oferită de UE pentru exportul de zahăr a constituit 34.000 tone. Din această a fost utilizată doar 2.520 de tone.

Pe piaţa zahărului din Republica Moldova activează trei companii: Sudzucker Moldova (fabrici la Drochia şi Făleşti), Magt-Vest (fabrici la Glodeni şi Donduşeni) şi Moldova-Zahar SRL (fabrica de la Cupcini).

Inapoi la arhiva noutaților