[ X ]
Compania farmaceutică, amendată cu 14 milioane de lei de Consiliul Concurenței, a obținut câștig de cauză la CSJ
14 Iulie

Compania farmaceutică Dita EstFarm nu va achita sancțiunea de 14 milioane de lei, aplicată de Consiliul Concurenței, până la soluționarea cauzei în fond. Curtea Supremă de Justiție a emis o decizie definitivă în acest sens, scrie bizlaw.md.

Dita EstFarm, una dintre companiile farmaceutice amendate de Consiliul Concurenței pentru abuz de putere dominantă nu va achita amenda de 14 milioane de lei, până la soluționarea cauzei în fond. Hotărârea a fost luată de Curtea de Apel Chișinău și a fost menținută de CSJ. Magistrații de aici au respins recursul Consiliului Concurenței, care nu a fost de acord cu acceptarea măsurii de asigurare.

În hotărârea sa, magistrații Curții de Apel Chișinău au argumentat că aplicarea amenzii până la soluționarea cauzei în fond va duce la „blocarea activității economice și cauzarea de pagube materiale iminente nu doar reclamantului, dar și instituțiilor medicale cu care aceasta se află în raporturi contractuale”.

Potrivit datelor furnizate magistraților capitalul social al Dita EstFarm este de 26 de milioane de lei, iar amenda aplicată este mai mare de jumătate din acesta, deși tot instanța recunoaște că firma nu a adus suficiente argumente că achitarea amenzii îi va perturba activitatea și nu va fi în imposibilitatea de a livra medicamentele către spitale.

„Până la verificarea controlului legalității în contencios administrativ a deciziei Plenului  Consiliului Concurenței și emiterii uneii hotărâri irevocabile și definitive în cauza respectivă, poate fi afectată activitatea comercială a societății comerciale, or scopul inființării persoanelor juridice este de a avea profit”, se precizează în hotărârea CSJ. Astfel, printr-o decizie definitivă, CSJ a admis cererea companiei de asigurare a acțiunii prin care s-a suspendat obligarea acesteia de a achita amenda, până la soluționarea cauzei în fond.

Amintim că decizia Consiliului Concurenței de a amenda mai multe companii farmaceutice a fost luată în aprilie. Atunci, Consiliul a stabilit abuzul de poziție dominantă, iar acesta s-a manifestat prin refuzul de a produse farmaceuticec către spitale la prețul contractual, motivând devalorizarea leului și creșterea valutelor de referință. Amintim că la licitația organizată de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale au devenit câștigătoare 20 de companii farmaceutice, iar valoarea totală a fost 380 de milioane de lei. Dita EstFarm este unul dintre cei mai mari distribuitori de produse farmaceutice din Republica Moldova, iar contractele acesteia în 2015 au ajuns la zeci de mii de lei, deși Agenția de Achizii Publice a inclus-o în lista neagră a agenților economici până în 2018. Printr-o decizia a judecății, firma poate participa în continuare la achiziții publice.

Sursa: www.bizlaw.md

Inapoi la arhiva noutaților