Lumea este amenințată de un deficit de vin în condițiile în care cererea depășește considerabil oferta de acest produs. Potrivit unui studiu al corporației financiare Morgan Stanley (SUA), cererea pentru vin în anul 2012 a depășit oferta cu 300 mil. lăzi, ceea ce reprezintă cel mai mare indicator pentru 40 de ani de observații, relatează „INFOTAG”.
Producția de vin în anul 2012 de asemenea a coborât la cel mai scăzut nivel pentru 40 de ani. Specialiștii relevă producția de vin în descreștere după momentul de vârf din anul 2004, când oferta a fost mai mare decât cererea cu 600 mil. lăzi.
„Creșterea consumului de vin ar trebui corelată cu faptul că mulți dintre cei care în condițiile crizei financiare globale trecuseră la băuturile alcoolice tari, acum se întorc la vin. În situații de stres oamenii au preferat băuturile tari, care „lovesc” rapid în conștiință”, a explicat vicepreședintele companiei vinicole Lion Gri, Nelly Sonic.
„Deficitul de vin din lume ar trebui explicat și prin faptul că multe companii au început să facă distilate din vin. Volumele producției de vin sunt influențate și de condițiile climaterice, a căror schimbare determină recolte de struguri mai mici în Franța, Spania, alte țări”, a menționat Sonic.
Specialista în vinificație a spus că mulți consideră mai eficientă producerea de țuică, brandy, decât de vinuri calitative. „Totuși, regii au băut mereu nu țuică, ci vin”, a amintit managerul Lion Gri, companie care în anul 2013 a crescut cu 15% producția de vin comparativ cu anul 2012.
Elena Mocreac