Odată cu răcirea vremii, vin și afecțiunile tradiționale specifice, iar pentru a se proteja, oamenii apelează la pastile de dureri de gât, siropuri expectorante și prafuri. Reporterii MedNews au cercetat piața farmaceutică și vă prezintă cele mai ieftine și cele mai costisitoare medicamente contra răcelii și virozelor.
În Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor de la noi din țară sunt înregistrate peste 6.000 de medicamente, dintre care 517 vizează aparatul respirator. Dintre ele, 70 tratează durerile de gât, fie că sunt drajeuri, pastile sau spray-uri, iar alte 211 vindecă tusea și răceala. O mare parte din ele au un preț accesibil pentru pacient, valorând în medie 20-30 de lei. Cu toate acestea, cel mai mic preț, de 2 lei, îl are medicamentul importat din Ucraina „Mucalitan”, iar cel mai scump este „Privituss” – un preparat care costă 224 de lei, importat din Italia, dar care nu poate fi găsit nici într-o farmacie din țară.
Din grupul preparatelor pentru dureri de gât cel mai ieftin medicament este „Lugol” cu glicerol, produs în Republica Moldova, care costă 6 lei și 40 de bani conform catalogului de prețuri de producător prezentat de Agenția Medicamentului. La cealaltă extremă este spray-ul „Bioparox”, de producție franceză, care costă 72 de lei. Acesta se administrează cu rețetă în cazul durerilor de gât și infecției căilor respiratorii. Fiind cel mai scump din lista prețurilor la producător, în farmacii „Bioparox” costă puțin peste 100 de lei.
Printre pastilele care luptă cu durerile de gât cel mai ieftin preparat, de 21 de lei, este „Agisept”, iar cel mai costisitor este „Strepsils”, comercializat la prețul de 52 de lei și 48 de bani. Cu toate acestea, ambele costă mult mai mult în farmacii: 34 de lei și, respectiv, 89 de lei. Printre drajeuri, în top cele mai ieftine se află produsul rusesc „Rinza Lorsept” – 8 lei și 55 de bani, iar „Trachisan”, de origine germană, se găsește în farmacii la prețul de 60 de lei chiar dacă producătorul îl vinde cu 42 de lei.
Dacă pacientul vrea să scape de tuse, poate alege din peste 80 de siropuri care se găsesc în farmaciile noastre. 13 dintre ele, predominant pentru copii, sunt compensate în totalitate de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Din cele rămase, cel mai ieftin este siropul ucrainesc „Pertussin” importat la prețul de 11 lei și 45 de bani și vândut cu 5 lei mai scump în farmacii. Preparatul autohton „Edera” este cel mai scump sirop de tuse și costă puțin peste 90 de lei sticla de 200 de ml. Potrivit farmaciștilor, acesta are aceleași componente ca și „Herbion” sau „Prospan” – medicamente mult mai ieftine.
Reporterii MedNews au sunat la mai multe farmacii din Chișinău pentru a primi recomandări din partea farmaciștilor despre cel mai bun sirop de tuse. Cele mai indicate au fost „Prospan”, „Linkus”, „Sinecod”, „Therasil” și „Herbion”.
Sursa: mednews.md