În sezonul de vară, tot mai multe fructe și legume sunt comercializate ambulant. Pentru a putea vinde produsele, producătorii trebuie să dețină un act eliberat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Totuși, nu toți vânzătorii dețin astfel de certificate.
Contactat de către reporterul CURENTUL, șeful Direcției Supraveghere a Unităților de Producere a Alimentelor de Origine Vegetală din cadrul ANSA, Radu Musteață a declarat că, fiecare agent economic trebuie să dețină certificatul de inofensivitate pentru a avea dreptul să vândă.
„Controlul agenților economici se efectuează permanent. Fructele și legumele la plasarea pe piață trebuie să fie însoțite de certificate de inofensivitate eliberate de ANSA. Toți agenții economici care plasează pe piață trebuie să fie certificați. Prețul acestui certificat este de 15 lei, dar trebuie să plătească și încercările de laborator. Aceste certificate se eliberează în urma verificării de laborator a produselor la pesticide și nitrați”- a precizat Radu Musteață.
Totodată, fiecare piață deține un medic care verifică marfa și eliberează permis pentru vânzătorii ambulanți. Astfel că, atunci când faceți cumpărături puteți cere aceste documente pentru a vă convinge că produsele sunt inofensive.
Agenții economici care nu dețin certificatele eliberate de ANSA sunt sancționați sau nu li se permite să comercializeze marfa în locurile autorizate. Prețul amenzii este de 2 sute de lei.
„Până acum au fost găsite neconformități a lotului de produse care se doreau să fie certificate. În unele au fost găsite depășiri de pesticide și nitrați, întreg lotul a fost distrus” – a spus Radu Musteață.
Conform ANSA, de la începutul sezonului estival nu au fost înregistrate cazuri de intoxicare cu fructe sau legume.
„Ce ține de cazurile de intoxicații cu fructe sau legume, nu am fost informați din partea Ministerului Sănătății asupra acestui aspect” – a spus Radu Musteață.
Cristina Parfeni