[ X ]
Businessmani străini și locali au fost familiarizați cu posibilitățile investiționale din sectorul agroindustrial din RM
8 Iulie

Fondul Provocările Mileniului Moldova și reprezentanța Corporației Provocările Mileniului au organizat astăzi o conferință  privind oportunitățile de investiții în sectorul agroindustrial din Republica Moldova, create inclusiv datorită susținerii tranziției la agricultura performantă, oferită de Programul Compact al Guvernului SUA, transmite CURENTUL.

La conferință au participat businessmani din SUA, Italia, Australia dar și antreprenori locali care activează în domenii conexe cu agricultura. La eveniment au participat mai multe asociații specializate ale producătorilor agricoli din Republica Moldova care au putut stabili relații directe cu oamenii de afaceri de peste hotare, valorificînd șansa de a discuta posibile parteneriate în domeniul agroindustrial.

Antreprenorii au fost salutați de Ambasadorul SUA în Republica Moldova James Pettit și Ministrul al Agriculturii și Industriei Alimentare Ion Sula.

Ambasadorul SUA James Pettit a menționat în cadrul evenimentului despre asistența pe care o acordă SUA pe parcursul ultimilor ani fermierilor și sectorului sectorul agro-industrial din Republica Moldova. De asemenea, Ambasadorul SUA a declarat că investițiile efectuate prin intermediul Programului Compact în infrastructura drumurilor și sectorul de irigare oferă oportunități excelente pentru investiții din partea oamenilor de afaceri din țară, dar și de peste hotare.

Ion Sulă, Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a declarat că agricultura rămîne una din ramurile prioritare ale economiei naționale. ”Avem tradiții și un potențial enorm în acest sector care urmează a fi valorificat. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune pentru următorii ani să aducă agricultura de subzistență în mediul agriculturii de afaceri”, a adăugat ministrul.

Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a ținut să precizeze că Programul Compact a avut obiectivul de a asigura dezvoltarea economică a Republicii Moldova prin reformarea sistemului de irigare și prin acordarea suportului pentru producătorii agricoli care cresc produse de valoare înaltă. ”Consider că am reușit în cadrul programului să promovăm catalizarea investițiilor în agricultură, iar astfel de conferințe au ca scop facilitarea dialogului și crearea parteneriatelor durabile”, a precizat directorul executiv al FPM Moldova.

Pe parcursul conferinței, participanții au fost informați despre climatul investițional din Republica Moldova, posibilitățile de a investi în producerea agricolă și infrastructura post-recoltare, potențialul oferit de infrastructură de irigare modernă renovată cu fondurile Programului Compact. Totodată, mai mulți antreprenori și-au prezentat experiența de lansare și desfășurare a afacerilor agricole sau cele conexe cu agricultura din Moldova.

Conferința a inclus vizitarea și studierea unor investiții agricole, cum ar fi înființarea livezilor performante grație accesului la apa pentru irigare, întreținerea serelor cu energia produsă din biomasă, construcția depozitelor frigorifice pentru păstrarea fructelor și legumelor. Participanții la eveniment au putut să discute despre reușitele și provocările pe care le întîmpină antreprenorii și să vadă în practică rezultatele investițiilor efectuate.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților