[ X ]
[ X ]
[ X ]
BNM va emite șapte monede jubiliare și comemorative în 2015
15 Aprilie

Banca Națională a Moldovei va emite șapte monede jubiliare și comemorative în 2015. Lista acestora a fost aprobată astăzi, în cadrul ședinței Executivului.

Proiectul de hotărâre prevede ca seria „Personalități” să fie completată cu două monede, dedicate împlinirii a 80 de ani de la nașterea marelui poet Grigore Vieru și 100 de ani de la naşterea actorului de teatru şi film Constantin Constantinov.

Seria „Aleea clasicilor” va fi completată cu o monedă din argint dedicată lui Constantin Stere, al cărui bust se află pe Aleea Clasicilor în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău.

De asemenea, va fi inaugurată seria „Femei celebre”, care va include monede comemorative dedicate femeilor celebre din diverse domenii, apreciate la nivel naţional şi internaţional. Cu prilejul comemorării a 80 de ani de la naşterea Mariei Bieşu, Primadona Operei Naţionale, vor fi emise monede din argint dedicate celebrei soprane.

Și seria „Locaşuri sfinte” va fi completată cu o nouă monedă din argint, care reprezintă un monument istoric şi de arhitectură de o valoare deosebită pentru patrimoniul naţional – Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului, Muzeul Satului, Chişinău. De asemenea, a fost inaugurată seria nouă – „Conace boiereşti” care va include monumente istorice, arhitecturale şi culturale protejate de stat. Primele monede din această serie vor reprezenta Conacul cu parc dendrologic al lui A.I. Pommer din satul Ţaul, raionul Donduşeni.

Seria de monede „Cartea Roşie a Republicii Moldova” va fi completată cu o monedă care reprezintă broasca-ţestoasă-de-baltă.

Banca Naţională a Moldovei a emis, în perioada 1996-2014, 114 monede jubiliare şi comemorative cu diverse valori nominale şi tematici.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților