Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că, transferurile de bani din străinătate în favoarea persoanelor fizice au scăzut cu 7,4 la sută în luna ianuarie faţă de perioada similară a anului 2013, transmite Curentul.md.
„Este o evoluţie inversă faţă de anul trecut cînd remiterile au depăşit nivelul dinaintea crizei financiare din 2009 cu peste 10 milioane de dolari SUA şi au ajuns la 99 de milioane de dolari”, susțin experţii financiari.
Intrările de bani pe canalul transferurilor prin băncile din RM au atins în prima lună a acestui an 91,68 de milioane de dolari SUA. Peste 77 de milioane de dolari au fost transferate prin sisteme de transfer internaţional de bani utilizate în Moldova, fără deschiderea contului.
Datele BNM relevă o schimbare a structurii valutare a transferurilor prin aceste sisteme. Astfel, 38,0 la sută din remiteri au fost făcute în ianuarie 2014 în euro, 28,5 la sută în dolari SUA, iar 33,5 la sută în ruble ruseşti. În prima lună a anului trecut raportul a fost de 38,8 la sută transferuri în euro, 35,3 la sută în dolari şi 25,9 în ruble ruseşti.
BNM atrage atenţia asupra faptului că transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetăţenilor RM ce lucrează peste hotare, ci includ şi astfel de transferuri unilaterale precum pensii, indemnizaţii, moşteniri, cadouri, diverse contribuţii primite de persoane fizice de peste hotare.
Peste 700 de mii de moldoveni lucrează în străinătate, temporar sau permanent, indică date ale Băncii Mondiale, informaţii confirmate de experţii locali. Statisticile oficiale arată că numărul persoanelor declarate de către gospodării plecate în alte ţări la lucru sau în căutare de lucru era în trimestrul patru al anului trecut de 334,2 mii de persoane faţă de 274,6 mii în 2012.
Elena Mocreac