[ X ]
[ X ]
BERD şi BEI acordă Primăriei Chişinău 62 de milioane de euro. Pentru ce vor fi folosiţi banii!
7 Februarie
foto: actualitati.md

Primăria municipiului Chişinău a semnat astăzi acordurile cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), pentru finanţarea proiectului de modernizare a sistemului de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare din oraş, transmite CURENTUL.

Acesta reprezintă cel mai amplu proiect investiţional desfăşurat până în acest moment în municipiul Chişinău, în valoare totală de 62 milioane euro, dintre care 48 milioane euro sunt creditele oferite de către BERD şi BEI, în părţi egale, iar 13,8 milioane euro este un grant oferit de Uniunea Europeană pentru realizarea proiectului.

Proiectul prevede, la prima etapă, reabilitarea a 190 de km de apeduct, pe porţiunile cu uzură avansată. La cea de-a doua etapă, se prevede reabilitarea şi modernizarea Staţiei de epurare a apelor uzate din Chişinău, reabilitarea a 15 km de colectoare de canalizare, a rezervoarelor de apă potabilă de la Staţia de tratare a apei, precum şi construcţia şi reabilitarea a circa 50 de fântâni arteziene, ce vor fi utilizate în cazul unor situaţii excepţionale pe râul Nistru.

De asemenea, va fi construită prima uzină de producere a hipocloritului de sodiu din Republica Moldova, substanţă utilizată la tratarea apei potabile.

CURENTUL precizează că Republica Moldova va beneficia şi de noi granturi din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare(BERD) și a Băncii Europene de Investiții(BEI) pentru reabilitarea drumurilor și dezvoltarea sectorului agricol.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților