Apicultura va înregistra pierderi imense și-n 2015, informează CURENTUL.
Potrivit vice-Președintelui Asociației Națională a Apicultorilor din Repblica Moldova, Valentina Cebotari după ce în 2014 din cauza condițiilor climatice nefavorabile apicultorii au avut foarte multe de pierdut, mai apare o problemă care în 2015 va duce la micșorarea productivității.
„Ieșirea din iarnă a fost foarte dificilă pentru albine, din cauza că au fost afectate de niște paraziți, varroa destructor . Fiind afectate începând de cu toamnă și până în primăvară, albinele au ieșit din iarnă foarte slăbite sau în genere nu au ieșit de loc. Apicultorii au avut pierderi mari. Avem 130 000 de familii de albine în total pe țară , iar pierderile le estimăm la circa 40% . Nu toți apicultorii au anunțat aceste pierderi, însă din informația pe care o avem situația este cam aceasta. Acum se înceracă să se restabilească stupinele , însă evident că vom avea producție mai scăzută anul acesta”, a precizat Valentina Cebotari.
CURENTUL.md menționează: Varroa destructor este parazitul care pentru că s-a adaptat la modul de reproducere al albinelor are impactul cel mai negativ asupra apiculturii. Deşi parazitează şi alte insecte care consumă nectarul florilor, acest parazit se reproduce doar pe albine. Albinele infestate cu Varroa prezintă malformaţii, aripi deformate şi mor prematur. Problema este mai complicată iarna pentru că albinele trebuie să supravieţuiască 5-6 luni, până când o altă generaţie de albine în primăvară o să le ia locul.
Natalia Moraru