Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului a prezentat raportul de activitate pentru perioada 2014-2015, precum și obiectivele, prioritățile și inițiativele care sunt în derulare, transmite CURENTUL.
„Prin activitatea desfășurată pe parcursul anilor 2014-2015, Consiliul Economic al Prim-ministrului a reușit să intensifice dialogul public-privat. Inițiativele și intervențiile, propuse în urma consultărilor cu mediul de afaceri, au dus la economii semnificative de timp și bani. Datorită intervențiilor Consiliului Economic, din ultimii doi ani, antreprenorii au economisit aproximativ 87 de mln. de lei, bani care constituiau costuri inutile sau pierderi în procesul de interacțiune a acestora cu birocrația. De asemenea, anual antreprenorii pierdeau în așteptare 67 mii de zile de lucru, pentru diferite acte, certificate, aprobări și autorizări. Multe intervenții punctuale au ținut să excludă riscul corupției și mitei prin clarificarea unor reguli și simplificarea sau anularea procedurilor”, se menţionează în raport.
Șeful Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului, Dumitru Alaiba, a menționat că printre principalele proiecte realizate de Consiliu au fost:
În continuare, pe agenda Consiliului Economic rămân inițiativele demarate, dar nefinisate precum:
– liberalizarea proiectelor salariale – dreptul fiecărui angajat de a-și alege banca la care să primească salariul, lucru care va anima concurența dintre băncile comerciale în acest domeniu;
– eliminarea obligativității ștampilei. Deși această inițiativă ar fi putut realizată, Parlamentul a respins un proiect susținut atât de reprezentanții asociațiilor de afaceri, cât și de partenerii de dezvoltare. Inițiativa dată ar putea economisi antreprenorilor 10 milioane de lei anual;
– simplificarea cadrului de raportare prin introducerea raportului unic și a schimbului de informații dintre autorități, lucru care va economisi antreprenorilor o sumă substanțială.
„În perioada 2014-2015, Republica Moldova a urcat în clasamentele mondiale, unele rezultate se datorează inclusiv eforturilor Secretariatului Consiliului Economic. Astfel, Moldova s-a poziționat pe locul 3 în clasamentul Băncii Mondiale „Open Corporates”, datorită nivelului dezvăluirii registrelor comerciale. În clasamentul Băncii Mondiale Doing Business, în anul 2014, Moldova a urcat 19 poziții, înregistrând progrese semnificative la capitolul accesibilitatea creditelor. În 2015, deși per general clasamentul Doing Business a arătat o scădere, la indicatorul „Deschiderea afacerii”, unde Secretariatul a fost activ în simplificarea procedurii, a fost înregistrată o creștere de 9 poziții”, se mai menţionează în document.
Potrivit lui Dumitru Alaiba, vectorul activității Consiliului Economic al Prim-ministrului a rămas în continuare orientat spre înlăturarea principalelor constrângeri din calea dezvoltării sectorului privat, asigurarea unui cadru de reglementare clar, funcțional, nediscriminatoriu și transparent, reducerea birocrației și minimalizarea riscului corupției.
Adrian Platon