Antreprenori din 20 localităţi au primit granturi pentru dezvoltarea afacerilor în mediul rural în cadrul ceremoniei de înmânare a cecurilor de grant care a avut loc în comuna Cărpineni (Hînceşti), unde micii antreprenori au venit cu bunurile pe care le produc în cadrul afacerilor şi le-au expus la târgul-expoziţie „Afacere frumoasă la tine acasă”, transmite CURENTUL.
„E greu să fii antreprenor în R. Moldova, mai ales în mediul rural, deoarece aici condiţiile de dezvoltare a afacerilor sunt mai dure, iar mediul antreprenorial este unul mai puţin atractiv. În pofida acestui fapt, ne-am bucurat să constatăm împreună cu partenerii de la Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată că anume tinerii cu vârsta cuprinsă între 24 şi 35 de ani îşi doresc afaceri la ei acasă şi au convins că sunt antreprenori mici cu planuri sigure. Primarii, de asemenea, trebuie să înţeleagă că micul business este motorul economiei locale şi să ofere sprijinul necesar pentru susţinerea acestui catalizator important”, a declarat Sergiu Ceauş, secretar general adjunct Cancelaria de Stat a Guvernului R. Moldova.
La componenta economică a Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată au participat peste 230 antreprenori din R. Moldova, beneficiind de instruiri în domeniul businessului. Mai mult de 80 dintre aceştia au depus dosare la concursul business planurilor pentru a beneficia de granturi pentru dezvoltarea afacerilor. Au fost selectaţi 21 antreprenori care şi-au ridicat cecurile de grant de finanţare nerambursabilă în sumă de 5 000 dolari. Pe lângă aceasta, Programul va oferi micilor antreprenori asistenţă timp de şase luni pentru a demara cu succes implementarea planului de afaceri.
„Deşi sunteţi numiţi micul business, cred că reprezentaţi o mare forţă, capabilă să crească Moldova. Or, un mediu economic bine dezvoltat la nivelul fiecărei localităţi asigură servicii accesibile şi de calitate, locuri de muncă. Am fost plăcut surprinşi de numărul mare de doritori de a beneficia de instruirile oferite în cadrul acestui Program. Aceasta înseamnă că antreprenorii din Moldova înţeleg că cunoştinţele sunt cel maiimportant capital. PNUD Moldova este gata în continuare să ofere sprijinul necesar pentru businessul local din R. Moldova”, a declarat Narine SAHAKYAN, Reprezentant Permanent adjunct, PNUD Moldova.
Beneficiarii de granturi, deţin sau urmează să iniţieze afaceri în domeniul apiculturii, zootehniei, de prelucrare a produselor alimentare, horticulturii, florăritului, meşteşugăritului, confecţiilor etc. Aceştia vor crea, în total, 75 locuri noi de muncă.
Diana Lecari, deţinătoarea unei afaceri în domeniul apiculturii a declarat că grantul primit va fi investit în procurarea de noi stupi cu familii de albine. „Am şase copii şi planificăm să dezvoltăm această afacere. Aceasta va fi o bună oportunitate de a munci acasă în cadrul unei afaceri frumoase”, a declarat antreprenoarea din Larga (Briceni).
Evenimentul a avut loc în cadrul componentei economice a Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PNUD Moldova şi UN Women) şi îşi propune dezvoltarea mediului economic local în 20 de localităţi-ţintă. Acesta este parte a prevederilor Strategiei Naționale de Descentralizare a Republicii Moldova, aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2012.
Proiectul este realizat cu susţinerea financiară a Guvernului Danemarcei.
Adrian Platon