Reprezentanții asociațiilor din domeniul agriculturii au susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia au anunțat că situația de pe piața produselor petroliere nu este favorabilă agricultorilor, iar din acest motiv se dorește în continuare micșorarea prețurilor la aceste produse cumpărate de către agricultori, transmite CURENTUL.
Nemulțumirea față de actualele prețuri au apărut inclusiv după ce pe piața internațională prețul pentru un baril de petrol a scăzut, iar cursul valutar din țară s-a modificat cu mult. Agricultorii susțin că importatorii ar trebuie să micșoreze prețurile, în special pentru motorină, cu 6%, iar la pompă să fie de maxim 16,5 lei pentru un litru, cu un leu mai ieftin decît este în prezent.
Participanții la conferința de presă au solicitat organelor competente să intervină și să elimine toate motivele neîntemeiate care mențin prețurile ridicate la benzină și motorină. „Organele abilitate să se mai gîndească cum de îmbunătățit situația agricultorilor”, a declarat Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”.
Agricultorii spun că apreciază eforturile Guvernului privind depășirea crizei izbucnite după embargoul impus de Federația Rusă, însă menționează că celelalte probleme ale agricultorilor nu trebuie să fie trecute cu vederea, iar modificările legislative necesare trebuie să fie efectuate neîntîrziat, pentru a nu influența negativ activitatea agricultorilor din țară.
Totodată, s-a făcut referire la un proiect de lege cu privire la importul produselor petroliere, aprobat de Guvernul Filat în anul 2012, care pînă în prezent nu a fost promovat și votat în Parlament, fiind blocat undeva de către instituțiile de stat. Potrivit proiectului de lege, agricultorii urmau să importe produse petroliere direct de la rafinărie, fără a fi necesar să obțină licență pentru aceasta, dar cu achitarea tuturor taxelor din țara noastră.
Agricultorii au avertizat că vor face presiuni, inclusiv în campania electorală, ca proiectul de lege să fie votat, iar agricultorii să aibă liber la importul de combustibil, fără licență.
Diana Cebotari