[ X ]
[ X ]
[ X ]
Agricultorii din Lopatna și Jora de Jos vor beneficia de un nou sistem de irigare
25 Iunie

Datorită Guvernului SUA, agricultorii din Lopatna și Jora de Jos, raionul Orhei, vor beneficia în curînd de un nou sistem de irigare, iar lucrările de reabilitare sunt la un stadiu avansat, transmite Curentul.md

Reconstrucția sistemului de irigare din Lopatna a demarat în toamna anului trecut. Acesta urmează să fie dat în exploatare în luna noiembrie 2014. Cel din Jora de Jos a început să fie reconstruit în primăvara 2013, și va fi dat în exploatare în iulie 2015.

Ambele sisteme vor asigura irigarea a 1700 de hectare de teren agricol, prelucrat în prezent de peste 1000 de agricultori din regiune, organizați în două Asociații de utilizatori de apă.

Marți, 24 mai 2014, viceambasadorul SUA Kara McDonald, ministrul agriculturii Vasile Bumacov, directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova Valentina Badrajan și reprezentanții Corporației Provocările Mileniului și ai administrației publice locale au vizitat șantierele de lucru.

Oficialii au apreciat mersul lucrărilor și au subliniat că implementarea proiectului de reabilitare a sistemelor de irigare permite agricultorilor din zonă să treacă la agricultura de valoare înaltă. Totodată, s-a atras atenția că agricultorii vor obține rezultate mai bune doar prin consolidarea eforturilor, la fel cum au făcut cei din Lopatna și Jora de Jos.

Viceambasadorul SUA, Kara McDonald, a subliniat faptul că investiția făcută în sistemul de irigare din Lopatna și Jora de Jos, în valoare de aproximativ 15 milioane de Dolari, înseamnă doar o mică parte din întreaga sumă acordată de Statele Unite ale Americii pentru facilitarea procesului de tranziție la agricultura de valoare înaltă în Moldova.

Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a menționat faptul că, odată cu reabilitarea sistemelor de irigare, agricultorii vor fi mai puțini vulnerabili în fața secetei, iar produsele lor vor fi mult mai competitive pe piața internă și externă.

Din punct de vedere tehnic, proiectul presupune instalarea rețelei noi de țevi din polietelenă cu densitate înaltă și inox, în locul celor din alte materiale, care nu mai corespund cerințelor tehnice și de mediu. La fel, sunt reconstruite stațiile de pompare, unde vor fi instalate pompe moderne, importate din Germania, mult mai econome.

Pompele care urmează să fie instalate vor avea un regim de lucru reglabil, în dependență de consumul real de apă. Respectiv, turațiile vor fi mai mici în cazul dacă pe linie vor fi mai puțini utilizatori, iar odată cu creșterea utilizatorilor vor crește și turațiile pompei, care va asigura un volum mai mare de apă. Datorită regimului reglabil, se va economisi energia electrică consumată de motoare, ceea ce va permite și formarea unui preț mic pentru un metru cub de apă, care urmează să fie achitat de către agricultori.

Compania românească, executorul lucrărilor, a informat că în prezent situația pe șantier este la un stadiu avansat, iar sistemele de irigare vor fi date în exploatare înainte de termenul stabilit pentru fiecare obiectiv.

Reprezentanții agricultorilor din zonă, prezenți și ei pe șantierele de reconstrucție, au declarat că odată cu darea în exploatare a sistemelor de irigare vor beneficia de apă la un preț mai mic, care va fi stabilit de ei și nu vor fi nevoiți să depindă de Agenția „Apele Moldovei”, care a gestionat pînă de curînd sistemele de irigare din regiunea lor.

„Acum vom avea un preț de 4 lei pentru un metru cub de apă. La Agenția „Apele Moldovei” achitam pînă la zece lei pentru fiecare metru cub, plus că eram nevoiți să suportăm și pierderile de apă, apărute din cauza țevilor vechi”, a spus un deținător de teren agricol.

Claudia Savin, producător agricol din zonă, deținătoare a 700 ha de teren agricol, susține că anterior cheltuia pînă la 200 mii lei pentru irigare, iar acum, din calculele făcute, cheltuiala va fi mai mică, în jur de 20 mii lei, pentru a iriga aceeași suprafață de teren.

După finisarea lucrărilor de reconstrucție, sistemele de irigare vor fi transmise în gestiunea Asociațiilor utilizatorilor de apă din Lopatna și Jora de Jos, iar drepturile de proprietate a bunurilor vor fi transmise Statului.

Asociațiile înființate de către agricultori vor avea în sarcină gestionarea și menținerea rețelei de irigare, precum și a punctelor de pompare a apei. La fel, aceștia vor stabili singuri prețul pentru apa care va fi livrată. Membrii Asociaților vor mai achita și o cotizație de membru, care în prezent este în mărime de 250 lei. Banii acumulați vor merge spre salarizarea operatorilor, echipei de management, precum și pentru acoperirea cheltuielilor de energie electrică și altele.

Întreaga rețea de irigare este prevăzută cu rezervă. Agricultorii care nu au aderat la Asociațiile existente vor putea beneficia de apă și pentru irigarea terenurilor lor, însă pentru aceasta vor fi nevoiți să investească din cont propriu pentru construirea rețelei de irigare de la cel mai apropiat punct de distribuire a apei pînă la terenurile deținute. Utilizatorii noi vor fi nevoiți să achite și taxele de aderare la Asociațe, precum și cotizația anuală.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, care are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA acordați, grație susținerii generoase a poporului american, pentru reabilitarea infrastructurii drumurilor și tranziția la agricultura performantă în Republica Moldova.

Diana Cebotari

10463768_10152300175254081_3252689339559843750_o 10514370_10152300175469081_2773367620103775650_o DSC_0409 DSC_0411 DSC_041410360356_10152300175474081_1419794502878608570_n

Inapoi la arhiva noutaților