[ X ]
[ X ]
[ X ]
AGEPI a prezentat raportul național privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în țara noastră, pentru 2013
23 Iunie

Agenția de Stat Pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, raportul pe anul 2013 privind respectarea în țara noastră a drepturilor de proprietate intelectuală, transmite Curentul.md

Un asemenea raport se prezintă pentru al doilea al consecutiv. În 2012,  la AGEPI a fost instituit un observator însărcinat să obțină informații de la toți partenerii Agenției, în vederea întocmirii rapoartelor.

Raportul prezentat astăzi este compus din trei capitole. În primul sunt prezentate informațiile generale privind subiectul analizat, în cel de-al doilea capitol sunt sistematizate datele statistice privind activitatea autorităților publice pentru asigurarea respectării drepturilor și în capitolul trei sunt prezentate cele mai importante acțiunirealizate pe parcursul anului 2013 pentru prevenirea fenomenelor de contrafacere și piraterie și pentru sensibilizarea consumatorului despre consecințele acestor fenomene.

Lilia Bolocan, Directorul general al AGEPI, a subliniat că în ultimii ani în Republica Moldova este în creștere fenomenul pirateriei și contrafacerii, iar motivele sunt obținerea din aceste activități ilegale a sumelor mari de bani. „Nu există țară în lume în care să nu fie prezentă măcar și foarte limitat elementele acestor două fenomene care aduc prejudicii la toate părțile care au tangență cu ceea ce înseamnă elaborarea de idei, dezvoltare  de afaceri, utilizatori de produse. Motivele acestei creșteri sunt profiturile enorme”, a spus Directorul AGEPI.

Impactul pirateriei și contrafacerii este unul care vizează consumatorii, în special cînd este vorba despre contrafacerea produselor alimentare și piese de schimb pentru mașini. Contrafacerea afectează asupra siguranței alimentare precum și a sănătății consumatorilor, se arată în Raportul prezentat astăzi.

Numărul cererilor depuse la AGEPI sunt în creștere. În 2013 numărul a depășit 10000 de cereri privind protecția proprietății intelectuale. La fel, în 2013 s-a solicitat expertize din partea mai multor instituții. A crescut și numărul mărcilor protejate la frontieră de către Serviciul Vamal.

Serghei Diaconu, viceministrul Afacerilor Interne, participant la conferința de presă, a subliniat că în 2012 – 2013 s-a reușit o consolidare a eforturilor pentru contracararea contrafacerii și pirateriei, care afectează inclusiv economia națională. „În 2013 au fost documentate 136 de cazuri de utilizare a mărcilor fără voința proprietarilor, a fost stopată activitatea ilicită a trei agenți economici care falsificau și plasau pe piață mărfuri de uz casnic. De asemenea, au fost depistate 13 cazuri de încălcare a drepturilor de autor, precum și au fost întocmite 123 procese-verbale cu privire la contravenția administrativă, cu ridicarea de bunuri în valoare de peste 3 milioane lei”, a informat viceministrul.

La eveniment a participat și reprezentantul Procuraturii Generale, Veaceslav Soltan, care a declarat că Raportul prezentat astăzi este în primul rând pentru a sensibiliza populația asupra contrafacerii și pirateriei, fenomene care i-au amploare în Republica Moldova. „Procuratura Generală examinează 10 cauze penale, iar ]n  3 cauze prejudiciul se ridică la peste 50 milioane de lei”, a notat Soltan.

În procesul de monitorizare și protecție a proprietății intelectuale, AGEPI a colaborat inclusiv cu Misiunea EUBAM, care astăzi a fost reprezentată de Heiko Wild, șeful oficiului EUBAM Chișinău. În viziunea Misiunii, proprietarii de drepturi nu sunt afectați doar în Republica Moldova. Flagelul contrafacerii și pirateriei este răspîndit în întreaga lume.

Raportul integral prezentat astăzi de AGEPI îl puteți găsi pe site-ul www.stoppirateria.md/  .

Diana Cebotari

BOY_3147

BOY_3151BOY_3100

 

BOY_3135

Inapoi la arhiva noutaților