[ X ]
[ X ]
[ X ]
Afacerile cu fructe uscate aduc milioane de euro în R. Moldova. Cine sunt cei mai fideli consumatori!
25 Iulie

În primele patru luni ale anului 2016, exportul de fructe uscate a fost în valoare de 2,7 milioane dolari, ceea ce este mai puțin cu 11,4% față de anul 2015, transmite Curentul.md.

Anul trecut volumul fructelor uscate exportate a depășit 6,3 mii de tone, iar valoarea acestora este estimată la 7,5 milioane de dolari.

Solicitat de reporterul CURENTUL, experții de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare au precizat că cea mai mare cantitate de fructe uscate exportate sunt prunele și, în cantități mai mici, caisele și merele.

Cel mai mult, fructele uscate sunt exportate în UE, aproape 80%, chiar dacă cerințele pe piața UE sunt mai dure. Cea mai importantă reglementare ține de siguranța alimentelor, nivelurile maxime de reziduuri și pesticide care pot fi găsite în fructele uscate.

Prețurile la fructele uscate variază și acestea depind de vânzător și cumpărător.

Totuși, fructele uscate costă mult mai mult decât cele proaspete. Asta pentru că pentru un kilogram de prune uscate, de exemplu, în procesul de deshidratare sunt utilizate circa 6 kilograme de fructe proaspete. Pentru realizarea procesului de deshidratare sunt necesare mai multe resurse umane, materiale, financiare, energetice și de logistică.

Precizăm că, R. Moldova este al 5-lea cel mai mare exportator de fructe uscate în spațiul Uniunii Europene.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților