Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP a lansat un studiu care identifică care ar fi piețele alternative de desfacere pentru produsele moldovenești recent restricționate pe piața rusească, contribuind astfel la optimizarea geografiei exporturilor şi la reducerea unor astfel de riscuri pe termen mediu, transmite CURENTUL.
În identificarea piețelor alternative de export, studiul a luat în calcul patru indicatori: (1) ponderea țării respective în exportul către RM, (2) ponderea țării în importul mondial al produsului respectiv, (3) tariful (odată cu intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu UE, tarifele de export către țările comunitare vor fi eliminate pentru toate categoriile de produse) și (4) indicele avantajului comparativ, care se calculează ca raportul dintre ponderea unui produs în exporturile unei țări şi ponderea comerţului cu acest produs în totalul exporturilor mondiale.
Dacă indicele este mai mare ca 1, atunci ţara respectivă are avantaj comparativ la acest produs şi invers, când este mai mic ca 1 – are dezavantaj comparativ. În cazul produselor analizate, Moldova are un avantaj comparativ net superior față de țările propuse ca noi destinații de export.
Astfel, pentru cele cinci categorii de produse restricționate sau pasibile embargoului pe piața Rusiei, experţii au
identificat următoarele potențiale destinații de export:
• Vinuri – Canada, Germania, China, Olanda, SUA, Suedia;
• Carne de vită – Chile, Germania, Italia, Regatul Unit;
• Struguri – Germania, Regatul Unit, SUA, Polonia;
• Caise, cireșe, piersici, nectarine, prune – Germania, Kazahstan, Regatul Unit, Olanda, Polonia;
• Mere, pere, gutui – Emiratele Arabe Unite, Germania, Regatul Unit, SUA.
În context, experţii recomandă autorităților de resort să susțină eforturile exportatorilor moldoveni de a penetra pe aceste piețe, prin liberalizarea relațiilor comerciale și intensificarea promovării produselor autohtone pe piețele respective.
Adrian Platon