Lucrările de reabilitare a sistemului de irigare Lopatna efectuate din fondurile Programului Compact al Guvernului SUA s-au încheiat. Reconstrucția și modernizarea sistemului de irigare Lopatna, pentru care s-au alocat circa 3,6 milioane USD, va permite irigarea a peste 500 de hectare de teren agricol, prelucrate de fermieri din satele Lopatna, Jora de Jos, Jora de Sus și Jora de Mijloc, transmite CURENTUL.
Noul sistem de irigare este unul modern și performant care oferă posibilitate fermierilor să-și irige terenurile în funcție de necesități și cu cheltuieli reduse. Lucrările de reabilitarea au inclus reconstrucția stației de pompare și dotarea acesteia cu trei pompe moderne și econome din punct de vedere al consumului de curent electric și echipament electronic de control. De asemenea, au fost instalați circa 25 de km de țevi din oțel și polietilenă cu o durată de viață de peste 50 de ani.
Totodată, în cadrul sistemului de irigare Lopatna a fost restabilit bazinul de acumulare de circa 1000 metri cubi care va reduce la zero scurgerile de apă și va permite exploatarea cu costuri minime de menținere pe un termen foarte îndelungat. Noul sistem le permite agricultorilor să extindă suprafața irigată cu investiții proprii cu 300 de hectare, adițional celor 500 de ha, incluse în proiect.
Sistemul de irigare Lopatna reabilitat va fi transmis în proprietate Agenției de Stat ”Apele Moldovei”, dar va fi gestionat de circa 500 de producători agricoli asociați în cadrul Asociației Utilizatorilor de Apă pentru irigare. În prezent în aria sistemului de irigare circa 700 de persoane dețin terenuri agricol.
Pînă la reabilitare, sistemul de irigare, construit în anii 70 ai secolului trecut, era uzat fizic și moral, funcționa la capacități reduse sau staționa. Conductele din azbociment, poluante pentru mediu, nu asigurau funcționarea în siguranță a sistemului și provocau pierderi din cauza scurgerilor mari de apă dar și a costurilor înalte de menținere a rețelei de distribuție.
Notă: Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordații grație susținerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Republica Moldova. Actualmente în cadrul Programului Compact sunt semnate contracte pentru reabilitarea a 10 sisteme de irigare în valoare totală de circa 80 milioane USD. Rămîn în proces de reabilitare alte 4 sisteme de irigare pe Nistru (Jora de Jos, Puhăceni, Roșcani și Coșnița) și alte 4 sisteme de irigare pe rîul Prut (Blindești, Grozești, Leova și Chircani-Zîrnești). Aceste sisteme vor fi date în exploatare în prima jumătate a anului 2015.
Adrian Platon