Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, vicedirectorul departamentului pentru infrastructură municipală și de mediu în cadrul BERD, Lin O’Grady,administratorul fondului E5P, Anders Lund și directorul SA “CET-Nord”, Ion Galagan, au semnat astăzi un Acord de Grant în valoare de 3 mln. Euro, oferiți de Fondul Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică şi Mediu (E5P) pentru cofinanțarea Proiectului de modernizarea a sistemului termoenergetic al municipiului Bălţi (SA “CET-Nord”), transmite CURENTUL.
Acordul este unul trilateral, între Republica Moldova, reprezentată de Ministerul Economiei, SA ”CET-Nord” şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care gestionează fondul E5P. Finanțarea nerambursabilă completează împrumutul de 7 mln. Euro acordat de BERD în 2015 întreprinderii SA “CET-Nord”, care furnizează agent termic la 75% din populația mun. Bălți, precum și unui număr mare de clădiri publice și comerciale. Documentul semnat astăzi amendează Acordul de finanțare dintre Moldova și BERD semnat în 2014 și ratificat în 2015.
Potrivit viceprim-ministrului, ministrului Economiei, Octavian Calmîc, semnarea Acordului și, respectiv, implementarea acestui Proiect de modernizare a sistemului termoenergetic din Bălți are drept scop îmbunătățirea calității și fiabilității funcționării sistemului de alimentare cu energie termică la tarif accesibil consumatorilor din mun. Bălți, precum și reducerea semnificativă a emisiilor de CO2 şi a altor gaze cu efect de seră, sporirea accesibilității serviciilor prestate, totodată, contribuind la consolidarea securității energetice a statului.
Vicedirectorul departamentului pentru infrastructură municipală și de mediu în cadrul BERD, Lin O’Grady, a declarat: „Mai mult de 100.000 de persoane vor avea parte de ierni mai confortabile datorită investițiilor în eficientizarea sistemului de termoficare din Bălți. Cu ajutorul grantului E5P SA “CET-Nord” își va putea moderniza echipamentul, astfel încât să ofere servicii într-un mod mai eficient. Aceasta va ajuta la economisirea unei cantități considerabile de energie, fapt care pe termen lung va fi reflectat în tarifele reduse”.
Șef Secție Operațiuni din cadrul Delegației UE, Aneil Singh: „Proiectul semnat astăzi este doar primul din multe altele în contextul Fondului E5P. Mai mult de 28 de milioane de euro vor fi alocate pentru Moldova, mai mult de 18 mln. Euro fiind oferite de Uniunea Europeană. Moldova are un mare potențial de economisire a energiei și încurajam și alte autorități să propună proiecte similare pentru renovarea sistemelor de alimentare cu energie termică în localități, care vor reduce cheltuielile la încălzire și vor îmbunătăți calitatea vieții oamenilor”.
Proiectul, în suma totală de 10 mln. Euro, prevede montarea a trei motoare pe gaz cu capacitatea de 4,4 MW fiecare pentru generarea simultana de energie termica si electrica, substituirea pompelor de rețea şi montarea convertizoarelor de frecvență la instalațiile de pompare, retehnologizarea centralei termice care funcționează pe bază de cărbune în centrală termică pe bază de biocombustibil, instalarea în blocurile locative a 170 puncte termice individuale etc.
Modernizarea sistemului de termoficare din Bălţi este primul proiect din Moldova care beneficiază de finanţarea fondului E5P, la care Republica Moldova a aderat recent. Partenerii care au contribuit la formarea E5P în Republica Moldova sunt UE și Suedia, precum și Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Lituania, Moldova, Norvegia, Polonia, România și Republica Slovacă. E5P este un fond cu donatori multipli, cumulând contribuţii din sursele Uniunii Europene, care este cel mai important donator al E5P, deopotrivă cu doisprezece state. Fondul are un capital de 180 milioane de euro și este administrat de BERD.
Adrian Platon